reklam
hava
DOLAR %
EURO %
GRAM ALTIN %
ÇEYREK A. %
BITCOIN %
SON DAKİKA
Google News

PROFESÖRLERDEN PAZARÖREN ÇIKARMASI

Son Güncelleme :

25 Ekim 2023 - 12:30

/ 388 views kez okundu.
PROFESÖRLERDEN PAZARÖREN ÇIKARMASI

Köy ve kasaba gibi kırsaldaki yerleşim yerlerinde bulunan okullarda yürütülen 20-21 Ekim tarihlerinde söyleşi, seminer ve eğitim etkinliklerinin yapıldığı ‘Köyde Okuma Etkinlikleri’ programlarının 62’ncisi Kayseri Pazarören’de gerçekleştirildi. Programa Pazarören Lisesi’nden mezun olmuş akademisyenler katıldı.

Köy ve kasaba gibi kırsaldaki yerleşim yerlerinde bulunan okullarda yürütülen ‘Köyde Okuma Etkinlikleri’ programlarının 62’ncisi Kayseri Pazarören’de gerçekleştirildi. 20-21 Ekim’de gerçekleştirilen programa Pazarören Lisesi’nden farklı zamanlarda mezun olmuş akademisyenlerin katılımı ile söyleşi, seminer ve etkinlikler düzenlendi. Yozgat Bozok Üniversitesi (YOBÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Böyükata tarafından, geçen on yıl içerisinde toplumun farklı kesimlerine ve eğitimin farklı tabakalarından öğretmen, öğrenci, akademisyen ve yöneticilere kadar değişik hedef gruplara karşı yürütülen çalışmalar arasında yer alan ve gönüllü olarak köy ve kasaba okullarına yönelik yoğun biçimde devam ettirilen faaliyetlerden ‘Köyde Okuma Etkinlikleri’ programlarına Pazarören Mimar Sinan Fen Lisesi Müdürü Hayrettin Acet’in daveti üzerine YOBÜ’den Prof. Dr. Mustafa Böyükata ile birlikte Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi önceki dönem rektörlerinden Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yücel Acer, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferudun Hakan Özkan, Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Elvan Yalçınkaya, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Emin Toroğlu ve Prof. Dr. Sevil Toroğlu katıldı.

OKUDUKLARI OKULA ÇIKARMA YAPTILAR

Farklı zamanlarda mezun oldukları Pazarören’deki okulda unutulmaz hatıralar yaşadıklarını belirten akademisyenler, her yıl düzenlenen mezunlar buluşmasının dışında mevcut öğrencilere ders anlatma ve sorularına yanıt vermenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.

Yozgat Bozok Üniversitesi (YOBÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Böyükata, “Burası acıyı, hüznü, umudu, azmi ve daha nice duygu ve beceriyi edindiğimiz yerdi. Okuldan öte bir bakıma da bizler için evdi. Yolu Pazarören’den geçen pek çok kişinin yüreği orada pişmiştir. Onların sinesi orada közlenmiştir. Şiddeti de şefkati de pek çoğumuz orada bir arada gördük. Vatan için çırpınmayı, insan olmayı ilkin orada bildik.”

Böyükata ayrıca, Pazarören’de şu anda bir lisenin, bir ortaokulun ve bir ilkokulun var olduğunu hatırlatarak bunların üç kademeli tam birer “Köy Koleji” potansiyeliyle beklediğinin de altını çizdi.

“FAYDALI VE ÖZ BİLGİLER PAYLAŞMAYA ÇALIŞTIM”

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yücel Acer, “Tekrar aynı ortamlarda bulunmaktan mutlu oldum. Hem öğrenci kardeşlerimize hem de öğretmenlerimize birikimlerimiz ışığında faydalı ve öz bilgiler paylaşmaya çalıştım. Ortaokuldaki çocukların meraklı soruları, liseli gençlerin okumayı düşündükleri bölümler ve üniversiteler hakkındaki soruları çok değerliydi.”

“SÖYLEŞİLERDE HUZUR VE UMUT VEREN ANLAR YAŞADIM”

Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferudun Hakan Özkan, “Pazarören hayatımızda çok önemli bir dönemi içerir. Pek çok zorluğu çoğu zaman tek başımıza ve bir o kadar da arkadaş desteğiyle aşmak zorunda kaldığımız zamanları burada yaşadık. Defalarca kez gelip gittiğimiz okulumuza bu kez bambaşka bir biçimde geldik. Derslere misafir edildik. Buradaki her bir öğrencinin ilerde öncü işler ortaya koyabileceğine ve meslek hayatlarında farklılık ortaya koyabileceğine inanıyorum. Hem liseli gençlerle hem ortaokuldaki çocuklarla yaptığım söyleşilerde huzur ve umut veren anlar yaşadım. Öğretmenlerimizin öğrencilere projelerinde rehberlik etmeleri ve kendilerinin de proje faaliyetleriyle güzel işler ortaya koymalarını arzu ediyorum.”

“ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMENLERLE BİR ARADA OLMAK BENİM İÇİN GURUR VERİCİYDİ”

Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Elvan Yalçınkaya, “Hatıralarım gözümün önüne geldi. Çok heyecan verici iki gün geçirdim. Cumhuriyetimizin 100. yılında Pazarören’de böylesine anlamlı bir çalışmada yer aldım. Mimar Sinan Öğretmen Lisesi mezunu olarak gençlik yıllarımın heyecanına yine döndüm. Bu sefer Pazarören’de öğrenci ve öğretmenlerle bir arada olmak benim için gurur vericiydi.”

“ANLATTIKLARIMI MERAKLA TAKİP EDİŞLERİ DİKKAT ÇEKİCİYDİ”

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emin Toroğlu, “Sınıflarını ziyaret etme fırsatı bulduğum liseli gençlerin beni ilgiyle dinlemeleri ve anlattıklarımı merakla takip edişleri dikkat çekiciydi. Hepsi de pür dikkat içerisindeydiler. Öğretmenlerimizle yoğun ve yorucu bir program gerçekleştirdik. Hiç birisi şikayet etmeden sabırla dinlediler. Akademik düzeyde bilgiler de kattığımız etkinliklerin bütün katılımcılar üzerinde farklı bakış açılarını tetikleyeceğini düşünüyorum.”

“YERİNDE BİR DENEYİM AKTARIMI OLDU”

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevil Toroğlu, “Gençlerle bilgiler paylaşmaktan, onların sorularına cevap vermekten çok mutlu oldum. Öğretmenlere yönelik yapılan proje konulu eğitim etkinliğini de çok yerinde isabetli gördüm. Yol gösterici teknik bilgiler paylaşmaya çalıştım. Yerinde bir deneyim aktarımı oldu.”

NEDEN BİR AZİZ SANCAR DAHA ÇIKMASIN Kİ?

Köy ve kasaba gibi kırsaldaki yerleşim yerlerinde bulunan okullarda yürütülen Köyde Okuma Etkinlikleri ve benzeri faaliyetlerde bilimin, aklın ve mantığın en iyi şekilde kullanılmasının önemine ve farklı alanlarda sıçrama yaptıracak işleri ortaya koyabilecek bireylerin yetiştirilmesinin gerekliliğine vurgu yapıldı.

Anaokulundan lise son sınıfa kadar bütün öğrencilerle en az bir akademisyenin buluşmasını sağlayacak şekilde yürütülen etkinlikte; “Pazarören’den de Aziz Sancar çıkabilir”, “Ben de yaparım”, “Bilim Söyleşileri” ve “Gençlik Söyleşileri” alt başlıkları ile sohbetler gerçekleştirildi.

Pazarören’de düzenlenen etkinlik ile öğrencilerin geleceklerine ilişkin oluşan ‘yanlış üniversite-yanlış bölüm’ kaygısı akademisyenlerle gerçekleştirilen sohbetlerin ardından giderildi.

PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ DE VERİLDİ

Köyde Okuma Etkinlikleri kapsamında “Öğretmen Eğitimi Etkinlikleri Programı” çerçevesinde geliştirilen “Öğretmenler için Proje Danışmanlığı Eğitimi”, ikinci günde Pazarören Fen Lisesi dersliklerinde gerçekleştirildi. Öğretmenlere yönelik düzenlenen eğitimde de Bilgi, Bilim, Bilimsel Bilgi, Biliminsanı, Hipotez gibi Temel Kavramlar, Özgün Değer, Yöntem, Yönetim ve Yaygın Etki boyutlarında Projenin Bileşenleri, Proje Yönetimi ve Planlama, Literatür Analizi ve Etik ilkeler, proje bulguları ve Sonuçların Değerlendirilmesi ile Yaygınlaştırma konuları ele alındı. Ayrıca küçük bir Atölye Çalışması ile beyin fırtınası yoluyla Proje Fikri Geliştirme Uygulaması da gerçekleştirildi.

Etkinlik sonunda eğitime katılan öğretmenlere katılım belgesi verilirken programı düzenleyen Pazarören Mimar Sinan Fen Lisesi Müdürü Hayrettin Acet, “Değerli Hocalarım, sizleri tekrar görmek bizi çok memnun etti. Sizler öğrencilerimizde yıllar önceki halinizi görmeye çalışırken onlarda sizlerde yıllar sonraki hayallerini gördü. Çok güzel ve anlamlı iki gündü. Bu mutluluğu yaşamamıza vesile olduğunuz için her birinize ayrı ayrı teşekkür ederiz. Var olunuz!” şeklinde konuştu.

Köyde Okuma Etkinlikleri, konuk akademisyenlere plaket takdim edilmesiyle son buldu.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.