
Aileler,YKS’de mezuna bırakan öğrencilere destek olmak adına yanında olduklarını hissettirmeleri gerektiğini ifade ederek, “ Bir yıl daha mı? gibi bir cümle, öğrencinin kendi verdiği kararı küçümsemesine neden olabilir. Bu da zamanla özgüven eksikliğine ve içe kapanıklığa yol açabilir.Aileler, destek olmak adına öğrencinin yanında olduklarını ona hissettirmelidir” dedi.
Psikolog Esin Çağlar, Yükseköğretim Kurumları Sınavı(YKS) sonrasında istedikleri başarıyı elde edemeyen öğrencilerin bir sonraki seneye tekrar sınava girme sürecinde ailelerin öğrencilere psikolojik açıdan nasıl bir yaklaşım sergilemesi konusunda bilgiler verdi.Aileler,YKS’de mezuna bırakan öğrencilere destek olmak adına yanında olduklarını hissettirmeleri gerektiğini ifade eden Psikolog Esin Çağlar, “Öncelikle, en sık rastlanan duygusal tepkiler; hayal kırıklığı, yetersizlik duygusu, aileye karşı mahcubiyet ve bazen de bu duygulara eşlik eden utanç ile kendini değersiz hissetmedir. Bunun yanı sıra, geleceğe yönelik belirsizlik ve kaygı da gözlemlenmektedir.Bu kararı verirken belirleyici olan ana unsur, başkalarının değil, öğrencinin kendisinin ne istediğidir. Öğrenci, geçen yılın eksiklerini göz önünde bulundurmalı, bu sürece yönelik motivasyon kaynağını sorgulamalı ve psikolojik olarak bu sürece hazır olup olmadığını değerlendirmelidir.”Bir yıl daha mı?” gibi bir cümle, öğrencinin kendi verdiği kararı küçümsemesine neden olabilir. Bu da zamanla özgüven eksikliğine ve içe kapanıklığa yol açabilir.Aileler, destek olmak adına öğrencinin yanında olduklarını ona hissettirmelidir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken, destek olmak ile yönlendirmek arasındaki farkın karıştırılmamasıdır. Öğrencinin yerine karar verilmemelidir” şeklinde konuştu.
‘ÖĞRENCİ BAŞKARININ BAŞARISIYLA KIYASLANMAMALI’
Öğrencilerin bu sürecin bir yenilgi değil gelişim olduğunun farkına varması gerektiğini ifade ederek Psikolog Esin Çağlar, “Kaçınılması gereken en önemli davranışlardan biri, öğrenciyi sadece başarısıyla tanımlamaktır. Bu durum, başarısızlık yaşandığında öğrencinin kendisini değersiz hissetmesine neden olabilir. Bunun yanında, öğrenciyi başkalarıyla kıyaslamak ve aşırı kontrolcü davranışlar sergilemek de sakınılması gereken tutumlardır. Bu süreçte öncelikle, küçük ama sürdürülebilir hedefler belirlenmelidir. Aynı zamanda bu çalışma süreci içerisinde zaman zaman kendine alan tanımak, motivasyonu koruyacaktır. Öğrencinin günlük bir rutin oluşturmasını tavsiye ediyorum. Ayrıca, destekleyici arkadaş gruplarıyla temasta kalmak faydalı olacaktır. Gerektiği durumlarda, zorlandığı anlarda psikolojik destek almak da öğrencinin psikolojik dayanıklılığını artıracaktır. En önemlisi ise, bu sürecin bir yenilgi değil, bir gelişim süreci olduğunu fark etmeleri büyük fayda sağlayacaktır” ifadelerinde bulundu.