reklam
hava
DOLAR %
EURO %
GRAM ALTIN %
ÇEYREK A. %
BITCOIN %
SON DAKİKA
Google News

DOĞAN: “TÜFE’YE GÖRE KİRA FİYATLARINA ZAM YAPILABİLİR”

Son Güncelleme :

14 Ekim 2021 - 17:14

/ 59 views kez okundu.
DOĞAN: “TÜFE’YE GÖRE KİRA FİYATLARINA ZAM YAPILABİLİR”

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Eylül ayı enflasyonu 2021 raporu ile konut ve işyeri için resmi kira zammı artış oranı da belirlendi. Yaşanan yükseliş mülk sahiplerini sevindirirken kiracıları üzdü. Avukat Barış Doğan ise konuya ilişkin mülk sahiplerinin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)’ne göre kira fiyatlarına zam yapabileceklerini söyledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Eylül ayı enflasyonu 2021 raporuna göre kiralara gelecek olan Eylül ayı zam oranı da belirlenmiş oldu. Türkiye’de ev sahiplerinin kiralara yapabilecekleri azami zam oranları Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirli bir sisteme bağlanmıştır. Bu sisteme göre ev sahipleri son 12 ayın Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) oranı kadar kira zammı yapabilirler. Bu oranın üzerinde zam yapılması kiracının onayı olmadan mümkün değildir. Bunun için de enflasyon rakamları kira zam oranının belirlenmesinde belirleyici rol üstleniyor. Avukat Barış Doğan, taraflar arasında anlaşmazlık yaşanması halinde hakim tarafından TÜFE oranını geçmeyecek şekilde kira zam oranının belirlendiğini söyleyerek şu ifadelere yer verdi; “2012 yılında yeni borçlar kanunumuz 6098 sayılı Türk borçlar kanunundan sonra bütün kanunda esaslı birtakım değişikliler yapıldı. Kira sözleşmesiyle ilgili birkaç madde o dönem ki alışveriş merkezi ve gayrimenkul yatırımcıların lobileriyle vesilesiyle 8 yıl süreyle ertelenmişti. Bu ertelenen hükümlerin arasından biri de kira bedelinin yenilenen kira dönemlerindeki kira bedelinin artışıyla ilgili olan bir maddedir. Bu madde Türk borçlar kanunun 344. Maddesini teşkil ediyor. Bu maddeye göre artık Temmuz 2020 ‘den itibaren bu madde yürürlüğe girdi. Kanun şunu diyor aslında kiracılara ve ev sahiplerine yenilenen kira dönemlerinde kira artışlarını buradaki esaslara göre belirleyeceksiniz. Esaslar şu şekilde; Kira bedelini belirlerken son 12 ayın TÜFE oranlarının ortalamasını geçmemek koşuluyla kafanıza göre kira artışı yapabilirsiniz diyor. Bir diğer madde de taraflar anlaşma yapmadılarsa o zaman da hakim tarafından TÜFE oranını geçmeyecek şekilde ve kiraların durumuna göre hakkaniyetli olarak belirleneceğini ifade ediyor. Eski dönemden farkı ise 8 senedir konut kiralarında yürürlükteydi. Ama temmuzdan bu yana olan değişiklik kiracısı tacir ve özel hukuk kamu tüzel kişiliği olanlar için geçersizdi şu an tacirler iş yeri kiraları hepsinde bu husus uygulanacak. O yüzden taraflar yeni kira bedelini belirlerken 344. Maddeye göre bakacaklar. 1 sene önce ki 12 ayın TÜFE ortalamasını esas alıp o şekilde bir fiyat belirlemek zorundalar.”

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.