reklam
hava
DOLAR %
EURO %
GRAM ALTIN %
ÇEYREK A. %
BITCOIN %
SON DAKİKA
Google News

TARİHİ KAPALI ÇARŞI DİRENİYOR

Son Güncelleme :

16 Eylül 2021 - 10:38

/ 108 views kez okundu.
TARİHİ KAPALI ÇARŞI DİRENİYOR

 Türkiye’nin ikinci büyük çarşısı olan 800 yıllık Tarihi Kayseri Kapalı Çarşısı direniyor. Pandemi sebebiyle zor zamanlar geçiren Kapalı Çarşı esnafı, çarşının eski canlılığına kavuşmasını bekliyor. Pandemi sürecinde yüzde 30 oranında esnafın ticareti bıraktığını dile getiren Tarihi Kayseri Kapalı Çarşısı sorumlu müdürü Halil Küpeli: “Esnafımız bu süreçte oldukça zarar gördü. Ve inanın esnaf sayımızda yüzde 30 azalma oldu. Yüzde 30 oranında esnaf ticareti bıraktı çünkü altından kalkamadı.” dedi.

Türkiye’nin ikinci büyük çarşısı olan 800 yıllık Tarihi Kapalı Çarşı’da esnaf pandemi sebebiyle zor günler yaşıyor. Gurbetçi etkisiyle belki biraz canlanmayı ümit eden esnaf gurbetçilerin gitmesiyle yine aynı zor günlere döndüklerini ifade ediyor. Kapalı Çarşı esnafının yüzde 30’unun dükkanını kapatıp, ticareti bıraktığını dile getiren Kapalı Çarşı sorumlu müdürü Halil Küpeli: “Pandemi sürecinde esnafımız oldukça büyük zarar gördü. Tam kapanma, haftasonu kapanma, kapalı alanlardaki yoğunluk Kapalıçarşı esnafımız bir önceki yıl oldukça zarar gördü. Ve inanın esnaf sayımızda yüzde 30 azalma oldu. Yüzde 30 oranında esnaf ticareti bıraktı çünkü altından kalkamadı. Bu sene bir nebze gurbetçilerin ülkemize gelmeleri, izin sürelerinin uzun olması çarşı esnafımızı bir nebze de olsa rahatlattı. Ama yine önümüzü göremiyoruz, yine ne olacak belli değil. En büyük sıkıntımız kira. Kiralarımız euro bazında ve bazı acımasız mülk sahipleri esnafımıza hiç imtiyaz tanımamakta. Esnaf zaten çekini, senedini ödemekte güçlük çektiğinden dolayı bir de üzerine katlanmış döviz kurlarının yükü binince çareyi dükkanını kapatmakta, ticareti bırakmakta buldu.” şeklinde konuştu.

“Kurumlar koordineli çalışmıyor”

Küpeli kurumların pandemiyle mücadelesinin yetersiz olduğunu belirterek tedbirlerin artırılmasını istediklerini söylerken: “Biz daha kötüsünden korkuyoruz. Malum Kayseri yine ilk sırada vaka sayılarında. Her ne kadar aşı kampanyaları başlatılsa da vatandaşın umursamazlığı, önemsememezliği aşısını olmuş ve kurallara riayet eden vatandaşları ve esnafları mağdur ediyor. Bu konuda halk olarak daha duyarlı olmak zorundayız. Ama maalesef sadece aşıyla da olmuyor evet pandemi bir handikap oldu ülkemiz için, ilimiz için, esnafımız için. Ama doğru dürüst hiçbir kurum ne yaptığını bilmiyor. Sağlık bakanlığı olsun, valilik olsun, belediyeler olsun koordineli bir şekilde çalışma yapamadıklarını düşünüyorum ben. Yetkili birimlerin tedbirleri artırmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Süreci ellerine yüzlerine bulaştırdılar”

Ayrıca devlet desteklerine de isyanını dile getiren Kapalı Çarşı sorumlu müdürü Halil Küpeli: “Tarihi Kapalı Çarşımız burası. Dünyada iş bitse burada bitmezdi. Herkes iflas etse bura etmezdi. Çünkü buranın ayrı bir geçmişi ayrı bir kültürü var. Çevre illerin, köylerin, ilçelerin tamamen alışveriş yaptığı merkezdir burası. Ama inanın burada hiçbir esnaf devlet tarafından verilen kredi olsun, hibe olsun hiçbirinden yararlanamadı. Şartlarda aranan sicilinin temiz olması durumu oldukça düşündürüyor. Burada 650 esnafımız var 640’ının sicili bozuldu. Zaten sicili bozulmayan 10 kişi var onların da krediye ihtiyacı yok. Can suyu falan dendi hayır efendim bir damla can suyu damlamadı esnafa. Kimse kendini kandırmasın. Destek alan oldu, hibe alan oldu ihtiyacı olmayan ama hak etmiyor. Küçük esnaf hiçbir güzellikten yararlanamadı maalesef. Çarşının en işlek sokaklarında, kiralık mülk mümkün olmayan yerlerde şu anda yüzde 30 boş dükkan var. Zam getire getire bitirdiler esnafı. Esnaf müşterisine malı verirken utanıyor. Yani kısa özetleyecek olursak pandemiyi de, eğitimi de, sağlığı da, ticareti de, ekonomiyi de ellerine yüzlerine bulaştırdılar.” dedi.

HABER: SELMA KÖSEDAĞ-KAMERA: NACİ GÜLTEKİN ŞEKER

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.